Centrul de testare audiologica din cadrul Spitalului “M.S.Curie” Bucuresti

Fundatia Orange Romania (www.fundatiaorange.ro), in cadrul unui program mai amplu de finantare -„Lumea prin culoare si sunet”- în care organizațiile neguvernamentale au fost invitate să se înscrie cu proiecte de educație, cultură sau sănătate în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere, de auz sau de vorbire, a acordat increderea sa proiectului “Sunetele viitorului” – Centrul de testare audiologică al Spitalului “M.S.Curie” Bucuresti (Budimex), derularea acestuia realizandu-se in perioada mai 2013 – aprilie 2014. Acest spital nu a avut pana acum posibilitatea testarii imediat si nemijlocite a auzului la copilul mic si de aceea acum speram ca prin infiintarea acestui cabinet, sa facilitam accesul tuturor copiilor pentru diagnosticarea si interventia medicala timpurie (incă din primii ani de viata) si reabilitarea auditiv – verbala a copiilor implantati cohlear sau protezati auditiv.

Obiectivele proiectului

  • amenajarea și dotarea cu echipamentele necesare a unui cabinet de audiologie (pentru investigații de auz și reglaje la implant cohlear) în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Sklodowska Curie” București.
  • oferirea posibilitatii de testare a auzului din prima zi de viata (si a accesului oricarui copil la aceasta testare).

Amenajarea propriu-zisa a cabinetului (avand o suprafata de 35 de m2) s-a realizat in perioada iulie-septembrie 2013. Imagini cu cabinetul in diferite faze de executie:

poza(15)   poza(6)

Testarile de auz

Testarile de auz, dupa modalitatea de realizare, sunt de doua feluri:

  • Testari obiective – care nu presupun colaborarea subiectului si se pot realiza din prima zi de viata, dar se efectueaza in somnul natural sau sub anestezie generala (deci in sala de operatie, in colaborare cu medicul anestezist)
  • Testari subiective – care presupun colaborarea subiectului si se pot realiza la copiii cu varsta peste 3-6 ani, si se efectueaza in cabinetul de audiologie, in camera izolata fonic.

 

Testarile  obiective prin potentiale auditive evocate (BERA si ASSR) si otoemisiuni acustice au inceput din luna august 2013, acestea fiind efectuate in sala de operatie, sub anestezie generala.

In perioada august-noiembrie 2013 au fost testati pentru auz prin potentiale auditive peste 30 de copii (toti prezentandu-se pentru intarziere in dezvoltarea limbajului expresiv), cel mai mic copil testat, avand 7 luni. Dintre acestia, mai mult de jumatate au prezentat hipoacuzie neurosenzoriala de diferite grade, necesitand intr-o prima faza protezare auditiva bilaterala. Dintre copiii hipoacuzici diagnosticati, aproximativ jumatate au un grad foarte mare de scadere a auzului, acestia fiind deja pe lista spitalului nostru in vederea implantarii cohleare.

 

Echipamente

Echipamentele pentru audiometrie si impedancemetrie au fost achizitionate spre finalul amenajarii cabinetului, deoarece era necesara amplasarea lor in camera antifonata.

Aparatele achizitionate permit conectarea la calculator si, fiind de la aceeasi firma, permit creearea unei fise pentru fiecare pacient in care se regasesc toate investigatiile facute.

Cu audiometrul se pot face: audiograma tonala liminara, audiograma vocala si audiograma in camp liber pentru copiii cu varsta peste 3-6 ani.

Impedancemetrul achizitionat poate fi folosit si pentru testarea urechii medii, chiar si la bebelusii cu varsta sub 4 luni (are si sonda de 1000Hz).