In perioada 25–28 mai 2011, la initiativa Asociatiei „Audiosofia“ si în parteneriat cu Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala ORL „Prof. dr. D. Hociota“ Bucuresti, Asociatia Logopezilor din România si Centrul de Protezare Auditiva „Audiologos“, s-a desfasurat la Bucuresti, în cadrul IFACF-ORL „Prof. dr. D. Hociota“, prima etapa a proiectului „Abordarea multidisciplinara a copilului hipoacuzic”, la care au participat 25 de cursanti – logopezi din mai multe centre logopedice interscolare, unitati sanitare sau organizatii neguvernamentale de profil din Bucuresti si din tara.

img_0212

Proiectul are drept scop îmbunatatirea tehnicilor de lucru si a abilitatilor de comunicare ale logopezilor cu copiii hipoacuzici protezati auditiv sau implantati cohlear, progresul deosebit pe care l-au înregistrat în ultimii ani aceste metode si tehnici facând posibila recuperarea tot mai multor copii afectati. Din acest motiv este nevoie de profesionisti specializati în aceasta problematica. Prin proiectul derulat, ne-am propus sa prezentam logopezilor o abordare diferentiata, nu doar din punctul de vedere al logopedului, ci si din cel al medicului orelist, al audiologului sau al psihologului, pentru o mai buna întelegere a copilului hipoacuzic si a nevoilor acestuia.

Obiectivele proiectului constau în cunoasterea particularitatilor dezvoltarii psihofiziologice a copiilor cu deficiente de auz comparativ cu cei normal auzitori, îmbunatatirea tehnicilor de lucru si dezvoltarea metodelor logopedice aplicabile în recuperarea copiilor hipoacuzici, prin demutizarea si reabilitarea auditiv-verbala a acestora.

Cele patru zile ale cursului s-au concretizat în prezentari teoretice dezvoltate de dnele Mihaela Fotescu-Zamfir, logoped principal, Cecilia Popovici, psiholog principal, si de semnatara acestor rânduri, medic specialist ORL, reprezentantele IFACF-ORL „Prof. dr. Dorin Hociota“, alaturi de dnele Beti-Ana Cioaca, logoped la Centrul Logopedic nr. 4 Bucuresti, Magda Cernea, audiolog si psiholog, vicepresedinta Asociatiei „Audiosofia“, si Anca Modan, audiolog si directorul Centrului de Protezare „Audiologos“. Partea practica a cursului a fost coordonata si sustinuta de dna Mihaela Fotescu- Zamfir.

Prima etapa a proiectului s-a bucurat de un real succes, cursantii exprimându-si interesul de a participa si la urmatoarele module ale acestui program educational.

Text aparut în publicatia “Viata Medicala” nr.22(1116) din 03 iunie 2011